سیم برق یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین تجهیزات ساختمانی است که در تمامی پروژه ها می توان شاهد استفاده از آن بود. علاوه بر سیم، کابل از دیگر تجهیزات مهم و کلیدی در صنعت ساختمان سازی به شمار می رود که استفاده های بیشماری از آن در صنعت می شود. همین دلیل تصمیم گرفتیم تا شما را با سیم برق ساختمان آشنا کنیم.
سیم های برق به دلیل استفاده های بی شماری که از آن ها در صنعت می شود معمولا در متراژ بالایی خریداری می شوند، از این رو در صنعت آن ها به دسته بندی های متنوع ای شماره گذاری شده اند که در ادامه این مقاله می توانید با تمامی موارد مصرف و نحوه شماره گذاری آن ها مطلع شوید.
با این حال در این قسمت قصد معرفی و بررسی سیم برق ساختمان و انواع آن را خواهیم داشت تا شما بتوانید در بازار فروش با انواع متفاوت و منحصر به فرد این محصول آشنا شده و همچنین با موارد استفاده از آن به صورت کامل آشنا شوید. لطفا در ادامه با ما همراه باشید.
اگر نگاهی به محیط پیرامون خود بیاندازید متوجه استفاده از سیم های برق در تمامی بخش های ساختمان، محصولات و… خواهید بود. این محصول در نمره بندی ها و همچنین دسته بندی های متنوع و مختلفی در بازار موجود است که بار اساس شماره بندی های استانداری همانند ۰٫۵، ۰٫۷۵،۱، ۱٫۵، ۲٫۵، ۴، ۶، ۱۰، ۱۶، ۲۵، ۳۵، ۵۰، ۷۰، ۹۵، ۱۲۰، ۱۵۰، ۱۸۵، ۲۴۰ و ۳۰۰ ساخته شده است. (تمامی شماره ها بر حسب میلی متر هستند.)
توجه داشته باشید که آشنایی با شماره بندی سیم ها یکی از مهم ترین مواردی است که یک برق کار ساختمانی باید به صورت کامل با آن ها اشنا باشد. در غیر این صورت نمی تواند یک ساختمان را به صورت اصولی و مناسب سیم کشی کند. در ادامه به معرفی و بررسی سیم هایی می پردازیم که در صنعت ساختمان سازی استفاده های بی شماری از آن می شود.
در صنعت ساختمان سازی ضوابط و مقرراتی وجود دارد که عملا یک مهندس ساختمان باید با تمامی این موارد آشنا باشد تا در نهایت بتواند برق کشی ساختمان را به بهترین حالت ممکن انجام دهد.
همان طور که در موارد فوق نیز مطالعه نمودید، سیم برق ساختمان در شماره گذاری های متنوع ای وجود دارد که مهندس ساختمان باید بداند که از چه شماره ای از سیم های ساختمانی باید در برخی از محیط ها استفاده کند.
برای آن که بتوان از تجهیزات روشنایی در یک ساختمان استفاده نمود بهتر است از سیم هایی با شماره بندی ض.5 میلی متر استفاده شود. منظور از سیستم های روشنایی دقیقا لامپ ها، هالوژن ها، لوستر ها و سایر محصولات روشنایی است.
عملا ما توصیه می کنیم که رنگ سیم های ارتباطی و برگشتی را متفاوت از هم در نظر بگیرد تا مشکلی برای سیم کشی داخلی و نحوه تشخیص آن به وجود نیاید. از دیگر سیم هایی که می توان در خانواده سیم های 1.5 میلی متری آن ها را قرار داد، سیم های اعلان حریق هستند.
برای آن که بتوانید سیم کشی مناسب در تمامی پریز های برق در مناطق مختلف داشته باشید، باید حتما از سیم هایی استفاده کنید که در شماره بندی 2.5 میلی متر قرار گرفته اند.
البته اگر در ساختمان اقدام به طراحی و نصب کولر های آبی نمایید باید توجه داشته باشید، سیمی که برای نصب و راه اندازی کولر آبی به پشت بام می رود، باید از نوع کابل چهار رشته مفتولی باشد تا بتوان شاهد بهترین نتیجه ممکن بود. همچنین سیم مورد استفاده از کلید کولر آبی تا جعبه فیوز نیز بهتر است از سیم هایی استفاده شود که شماره گذاری آن ها به 2.5 میلی متر می رسد. (البته سیم های خانواده 1.5 میلی متری نیز برای کولر های آبی مورد استفاده قرار می گیرد.)
اما اگر بخواهید از کولر های گازی در ساختمان خود استفاده کنید، شرایط به صورت کامل عوض می شود. در این گونه از مواقع به دلیل آن که کولر های گازی عموما جریان بسیار زیادی را به خود اختصاص می دهند بهتر است از سیم هایی با شماره بندی 4 میلی متر استفاده شود.
برای استفاده از آیفون های صوتی و تصویری بهتر است از سیم های 8 رشته ای استفاده کنید که این نوع از سیم ها در شماره گذاری 6 میلی متری در بازار موجود هستند.
همچنین سیم آنتن شما نیز باید کابل کواسیال ۷۵ اهم باشد تا بتوانید بهترین نتیجه ممکن را دریافت کنید. در سویی دیگر برای متصل نمودن کابل اصلی که برق را از کنتور به جعبه فیوز می برد حتما باید از کابل های سه رشته در شماره 6 استفاده کنید.
افرادی که به دنبال تهیه و خرید انواع سیم برق ساختمانی هستند باید توجه داشته باشند که در بازار انواع متفاوت و مختلفی از سیم های برق وجود دارد که قیمت های آن ها نیز کاملا متفاوت و منحصر به فرد است. با این حال در ادامه این بخش قصد داریم به معرفی و بررسی عوامل موثر در قیمت گذاری انواع سیم برق ساختمان بپردازیم.
(البته به دلیل نوسانات بازار نمی توان قیمت ثابت و ایده آلی برای این محصولات تعریف نمود، با این حال در ادامه به عوامل موثر در قیمت گذاری انواع سیم برق ساختمان خواهیم پرداخت.)
جنس هادی ای که در سیم ها وجود دارد از نوع مس و یا آلومینیوم است، به دلیل نوسانات بسیار شدیدی که در این حوزه وجود دارد، قیمت مس و آلومینیوم شدیدا در حال تغییر است. بنابراین یکی از عوامل مهم و کلیدی در تعیین قیمت انواع سیم برق ساختمانی، جنس هادی است.
از دیگر عوامل تاثیرگذار در قیمت نهایی سیم های برق، می توان به هزینه مصرف انرژی (الکتریسیته )، حمل و نقل، دستمزد نیروی انسانی و… اشاره نمود که این موارد در کنار تغیرات شدید ارز می تواند رقم های نهایی را نیز افزایش دهد.
مواد مورد مصرفی که رد سیم های برق وجود دارد دارای انواع متفاوت و گوناگونی است. با این حال در خصوص سیم های برق و عایقی که رد آن ها قرار گرفته است می توان اینگونه بیان نمود که عایق سیم های نوع پی وی سی pvc در مقایسه با عایق های XPLE بسیار ارزان تر هستند.
بنابراین در سیم های برقی که از عایق pvc استفاده شده است می توان شاهد قیمت مناسب تری در مقایسه با سیم های برقی بود که عایق آن ها از نوع XPLE است.
از دیگر موارد مهم و کلیدی در تعیین قیمت انواع سیم ساختمان، میزان هادی مصرف شده است. هادی در سیم ها به دلیل آن که از مس و آلومینیوم تشکیل شده است همواره دارای نوسان قیمتی است.
سیم های ساختمانی به دلیل گستردگی استفاده آن ها از صنعت به طور معمول در متراژ های متفاوت و بسیار بلندی تهیه و خریداری می شوند. از این رو متراژ کل سیم تاثیر بسیار زیادی در قیمت نهایی سیم خواهد داشت. هرچه متراژ سیم بیشتر باشد می توان آن را در قیمت نهایی و تمام شده کمتری خریداری نمود.
سیم های برقی نیز در انواع برند های متفاوتی در بازار به فروش می رسند که هر کدام از آن ها خدمات و کیفیت های مختلفی از سیم و کابل را به بازار فروش عرضه می کنند. با این حال در هنگام خرید سیم برقی ساختمانی به نوع برند و شرکت سازنده آن توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین و مناسب ترین محصول را خریداری کنید.
سیم ها از متریال و مواد گوناگونی همانند مس، آلومینیوم، هادی و… تهیه شده اند که هرکدام از آن ها با توجه به میزان و نرخ ارز دارای قیمت های متنوع ای خواهند بود. در نتیجه کیفیت و نوع میزان متریال به کار رفته در سیم های برق می تواند عامل اصلی در تعیین کننده قیمت آن باشد.
همان طور که مشاهده نمودید سیم های برق دارای شماره گذاری های متفاوتی از 0.5 الی اخر بودند، که استفاده از این سیم ها در جایگاه مناسب و ویژه خود از اهمیت بسیار بالایی برخودار است. از این رو هرچه شماره گذاری سیم بالاتر برود می تواند شاهد افزایش قیمت آن بود.
در برخی از مواقع ممکن است سیم ها همراه با عایق باشند که به دلیل قرارگیری آن ها در زیر زمین و جلوگیری از فرسایش و همچنین جویده شدن آن ها توسط جانورانی همانند موش، سنجاب و.. استفاده از عایق فرایندی مناسب و ایده آل است. در صورت برخورداری از عایق، شاهد افزایش قیمت در سیم نهایی خواهید بود.
عوامل فوق از مهم ترین عوامل در تعیین قیمت گذاری انواع سیم برق ساختمان بود، علاوه بر موارد فوق موارد بسیار متنوع تر و پیچیده ای وجود دارد که می تواند عوامل مناسب در تعیین قیمت نهایی محصول باشد.