کابل افشان یکی از انواع بسیار پرطرفدار و معمول کابل هاست. در این مقاله ابتدا به این سؤال پاسخ دادیم که کابل افشان چیست و در ادامه به بیان مشخصات کابل افشان، انواع آن، بررسی مقایسه ای میان کابل افشان و کابل مفتولی و قیمت کابل افشان و مواردی در خصوص کابل تخت افشان پرداخته ایم.
کابل افشان و سیم افشان دو وسیله مجزا از هم هستند اما از نظر افشان بودن می توان گفت که به یک صورت هستند. اما مفهوم افشان بودن سیم و کابل چیست. در سیم و کابل افشان باید قطر هر کدام از رشته های داخلی کابل عددی بین 0.25 تا 0.5 میلی متر باشد.
با کنار هم قرار گرفتن این رشته ها و به وجود آمدن سیمی با سطح مقطع نامی 1.5 میلی متری و قرار دادن لایه روکش دور آن و ایجاد عایق برای آن سیم افشان ساخته می شود.
در خصوص کابل افشان هم به همین صورت انجام می شود. مثلا تصور کنید اگر 765 هادی با قطر 0.5 میلی متر مربع در کنار هم قرار بگیرد، کابل افشان با سطح مقطع نامی 150 میلی متری ساخته می شود.
با این حساب می توان گفت که کابل افشان نوعی کابل چندرشته برق است که تعداد رشته های تشکیل دهنده آن بیشتر از دو رشته باشد. این کابل ها دارای هادی و عایق اند. عایق و روکش از جنس پی وی سی است.
مهمترین ویژگی و مشخصه کابل افشان منعطف بودن آن است. کابل افشان را می توان به سادگی خم کرد و به اشکال مختلف در آورد. این کابل از کابل مفتولی مقاومت بیشتری دارد و شکنندگی آن به نسبت سایر کابل ها بیشتر است.
کابل افشان قادر به تحمل ولتاژ 300 تا 500 ولتی است و از این نظر با کابل های مفتولی رفتاری یکسان دارد. از این کابل ها در نقاط خشک و نمناک استفاده می شود و در هر کجا که نیاز به کابلی با انعطاف بیشتر و قابلیت هایی مکانیکی باشد می توان از سیم و کابل افشان استفاده کرد.
در خصوص تعداد رشته های سیم افشان ابتدا باید گفت که این سیم ها و کابل ها از تعداد زیادی رشته های نازک هادی سیم تشکیل می شوند. تعداد رشته های سیم افشان را براساس بیشترین حد مقاومت هادی در دمای 20 درجه سانتی گراد محاسبه می کنند.
از طرفی باید بدانید که در تعداد سیم های بهم تابیده شده برای تشکیل یک دسته سیم افشان محدودیت وجود دارد. به همین دلیل در داخل کابل افشان ممکن است دسته های سیم های جداگانه پیچیده شده را ببینیم.
سیم های افشان از نظر موارد مختلف به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه به این انواع می پردازیم. در یک دسته بندی کلی کابل افشان به کابل افشان تخت و کابل افشان گرد تقسیم بندی می شود.
از طرفی کابل افشان را به کابل انعطاف پذیر سبک، کابل قدرت و کابل آلومینیومی تقسیم بندی می کنند. اما از نظر ولتاژ می توان کابل های افشان را به انواع 300 تا 500 ولتی اشاره کرد که برای نصب در لوله و روی گچ یا زیر گچ یا لوله های خرطومی استفاده می شوند.
دسته بعدی سیم های افشان با ولتاژ نامی 450 تا 750 ولتی است که در محافظت سیستم های روشنایی و محیط خشک استفاده می شود. در ادامه توضیحات کوتاهی در خصوص چند نوع اصلی کابل افشان ارائه می شود.
هادی از جنس مس آنیل شده دارد و با انعطاف پذیری بالا با سطح مقطع اندازه 5 یا 75 میلی متر مربع است. از این کابل در وسایل برقی و ماشین آلات استفاده می شود.
با هادی به کار رفته از جنس مس آنیل شده است و دارای رشته های در هم تنیده و پیچیده در هم است. از این نوع کابل برای تامین انرژی استفاده می شود. برای مثال در کانال های نیروگاه ها، مصارف صنعتی و خانگی این کابل ها کاربرد دارند.
آلومینیوم جایگزینی ارزان تر برای مس است. از این کابل می توان برای سیم کشی و انتقال و توزیع برق استفاده کرد. کابل افشان آلومینیومی از انواع معمول کابل های آلومینیومی است.
کابل افشان با عناوین سیم برق افشان و سیم افشان ساختمانی نیز شناخته می شود. شاید به دلیل اینکه یکی از مهمترین و بیشترین مصارف این نوع از کابل در سیم کشی ساختمان هاست.
از کابل افشان در فاصله های کوتاه باید استفاده کرد، چون این کابل ها بسیار نرم هستند و انعطاف پذیری بالایی دارند. اما یکی از کاربردهای خاص تر کابل افشان استفاده از آن در پمپ های شناور چاه های عمیق است.
باید توجه داشت که برای پمپ های آب حتما باید از کابل افشان استفاده کرد. البته از این کابل ها نمی توان در ساخت موتور استفاده کرد، چون عایق مجزا دارند و حجم موتور را بیشتر می کنند.
به طور کلی می توان گفت که هر جا نیاز باشد سیم یا کابل انعطاف پذیری بیشتری داشته باشد یا اتصالات متحرک باشند، می توان و باید از کابل افشان استفاده کرد. در تاسیسات صنعتی و ساختمان سازی هم استفاده از کابل افشان در اولویت است.
در خصوص تفاوت های کابل افشان و کابل مفتولی به چند مورد اساسی می توان اشاره کرد که در ادامه به بررسی آن ها پرداخته ایم:
کابل افشان انعطاف پذیرتر از کابل مفتولی است. چون کابل افشان ساختار رشته ای دارد و همین موضوع باعث شده است تا منعطف تر باشد.
در کابل مفتولی هادی مقاومت اهمی کمی بیشتر از کابل افشان است. یکی از دلایل بالا رفتن مقاومت اهمی در این کابل ها طول کابل و تعداد پیچ ها و تاب های بیشتر کابل مفتولی است.
از نظر خوردگی کابل مفتولی قوی تر است و مقاومت بیشتری دارد.
کامل مفتولی ارزان تر از کابل افشانی است.
احتمال اتصالی کردن در کابل های مفتولی بسیار غیرمحتمل تر است، چون این سیم ها رشته های کمتری دارند و عمدتا هادی آن تک رشته ای است.
شکنندگی کابل افشان به دلیل انعطاف بالای آن کمتر اتفاق می افتد.
همین تفاوت ها باعث شده است تا از نظر کاربرد نیز این دو کابل تفاوت های بسیاری داشته باشند. برای مثال کابل افشان با توجه به ویژگی انعطاف پذیری برای استفاده در ماشین آلات و تابلوهای فرمان گزینه مناسب تری است.
برای دریافت اطلاعات دقیقتر و کامل تر در خصوص برتری ها و ضعف های سیم های افشان و مفتولی پیشنهاد می کنیم مطلب تفاوت سیم افشان و سیم مفتولی را مطالعه کنید.
پس از بررسی تفاوت هایی که بین سیم های افشان و سیم های مفتولی وجود دارد در ادامه به بررسی قیمت ها و عوامل تاثیر گذار بر آن در خرید سیم و کابل افشان خواهیم پرداخت.
کابل و سیم افشان بر اساس نوع تولیدشان قیمت گذاری می شوند. در یک روش برای ساخت کابل هادی در قسمت مرکزی کابل و لایه های داخلی قرار می گیرد. به راحتی می توان برای این کابل ها روکش و عایق تولید کرد. اما با اینحال این روش ساخت با مشکلاتی روبرو است.
با توجه به اینکه هسته کابل در مرکز آن قرار گرفته است، گذشت زمان و عواملی همانند تا شدن کابل باعث می شوند تا شاع داخلی فشرده شده و شعاع بیرونی کابل کشیده شود. به همین دلیل سیم های کابل دچار پیچ خوردگی می شوند و در نهایت کابل پاره می شود.
در روش بعدی کابل ها به صورت سیم هایی بافته شده ساخته می شوند. در این روش مقاومت کابل افشان بسیار بیشتر شده و با خمش کابل نگرانی بابت پاره شدن آن هم وجود ندارد. روش دوم از روش اول گران تر است. اما در روش دوم با اینکه قیمت کابل افشان افزایش پیدا می کند، عمر آن هم بیشتر می شود و همچنان مقرون به صرفه است.
کابل افشان تخت همانطور که از اسمش پیداست، از نظر سایز، جنس، اجزای تشکیل دهنده و از همه مهمتر شکل مقطع کابل با دیگر انواع کابل ها متفاوت است. تقاضا برای این کابل ها که مقاومت بسیار بالایی هم دارند هر روز در بازار بیشتر می شود.
انعطاف پذیری بالا، جاگیری کم، انتقال خوب گرما و استحکام بالای کابل های افشان تخت باعث شده است تا این نوع از کابل ها به گزینه شما یک مصرف کنندگان تبدیل شوند. و درخواست و تقاضا در بازار برای خرید این دسته از کابل ها بیشتر باشد.
برای آشنایی بیشتر با کابل تخت افشان پیشنهاد می کنیم مطلب کابل تخت افشان چیست را بخوانید. در این مطلب به طور کامل توضیح داده ایم که کابل تخت افشان چه مزیت هایی دارد و کاربردهای آن چیست. همچنین تعریفی جامع و دقیق در خصوص این نوع کابل ها ارائه داده ایم.