در این قسمت از وبسایت کابلینکو قصد داریم شما را با ساختمان کابل ها آشنا کنیم و اطلاعات کامل تری از آن در اختیار شما قرار دهیم. همان طور که می دانید کابل ها نقش بسیار مهم و منحصر به فردی را در زندگی امروزه ما بر عهده دارند. تنها کافی است در همان محلی که قرار دارید به اطراف خود نگاهی بیاندازید تا از صحت این موضوع باخبر شوید! ما در این مقاله قصد معرفی و بررسی انواع کابل و ساختمان و ساختار های آن را داریم تا شما را با انواع این محصولات آشنا کنیم.
کابل متشکل از چند رشته سیم است که به طور معمول در یک غلاف عایق به دور هم جمع شده اند که هر کدام از آن ها وظیفه خاص و معینی را بر عهده دارند.
در بازار کابل های متفاوت و منحصر به فردی وجود دارد که هرکدام از آن ها دارای اجزای مشترک و در برخی از مواقع اجزای متفاوتی دارند. قسمت مشترکی که در تمامی کابل ها وجود دارد عبارت است از: هادی (رسانا) و یک غلاف. در برخی از کابل ها علاوه بر این که هادی و غلاف وجود دارد، از زره (حفاظت مکانیکی) و حفاظت الکتریکی نیز استفاده شده است.
همان طور که اشاره نمودیم کابل ها از 4 بخش مختلف تشکیل شده اند که عبارتند از: هادی (رسانا)، یک غلاف، زره (حفاظت مکانیکی) و حفاظت الکتریکی که در ادامه قصد داریم به معرفی و بررسی ساختمان داخلی کابل ها بپردازیم و شما را با آن ها آشنا کنیم.
هادی یکی از بخش های بسیار مهم در کابل ها است که به آن در واقع رسانا نیز گفته می شود. هادی یکی از مهم ترین وظایف را در کابل ها بر عهده دارد و آن هم انتقال جریان الکتریکی است. در حالت کلی برای انتقال جریان الکتریسیته از چهار فلز به نام های مس، آلومینیوم، طلا و نقره استفاده می کنند که آن ها در واقع به هادی معروف هستند.
در میان هادی ها و یا رساناهای فوق، مس یکی از پرمصرف ترین و بیشترین کاربرد را دارد، همچنین در اکثر کابل های موجود در بازار از مس به عنوان رسانا و یا هادی اصلی مورد استفاده قرار می گیرد.
اما چرا؟ به دلیل آن که فلز مس رسانایی بسیار بالایی از خود نشان می دهد و همچنین در مقایسه با سایر فلزات، قیمت بسیار مناسب تری دارد، به همین جهت به عنوان یکی از معیار های اصلی رسانایی در کابل ها استفاده می شود.
البته در برخی از موارد نیز از آلومینویم به عنوان رسانا یا هادی در کابل ها استفاده می شود. در واقع این فلز به دلیل آن که از وزن بسیار پایینی برخوردار است می تواند در مراکزی مورد استفاده قرار گیرد که کاهش فشار کابل ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.
البته خالی از لطف نیست که بدانیم آلومینویم دارای مقاومت الکتریکی بسیار بالایی است و به همین دلیل در مجاورت هوا، متاسفانه به مرور زمان دچار اکسید می شود.
کاملا مشخص است که از طلا و نقره به دلیل قیمت بسیار بالایی که در آن ها وجود دارد، نمی توان در ساختمان کابل ها از آن استفاده نمود چراکه صرفه اقتصادی نخواهد داشت! اما می توان از طلا و نقره در برخی از قطعات داخلی محصولات الکترونیکی استفاده نمود.
بخش دومی که با آن در ساختمان کابل ها مواجه هستیم، عایق است! این عایق ها به طور معمول از پلیمر های مختلفی که در بازار موجود است ساخته می شوند و به دو دسته اصلی تقسیم بندی می شوند: 1- دستهی ترموپلاستیک 2- دسته ی ترموست
عایق های ترموست یکی از آن دسته از عایق هایی هستند که در ساختار کابل ها مورد استفاده قرار می گیرند. این دسته از عایق ها در برابر تغییرات دما و حرارت بسیار مقاوم بوده و دستخوش تغییر شکل نمی شوند. در میان محصولات این دسته می توان به XLPE ، EVA، EPR، HEPR و لاستیک سیلیکونی اشاره نمود.
عایق های ترموپلاستیک بر خلاف عایق های ترموست در برابر شرایط دمایی و حرارت بسیار حساس هستند و در صورتی که حرارت از مقدار تعیین شده افزایش یابد، متاسفانه این عایق ها دچار تغییر شکل شده و حتی ممکن است ذوب شوند.
این دسته از عایق ها شامل PVC, PE و LSZH هستند که برای مصارف عمومی از آن ها استفاده می شود. از میان این انواع می توان به عایق PVC به عنوان متداول ترین ها اشاره نمود.
بخش حفاظت الکتریکی ممکن است در برخی از کابل ها وجود نداشته باشد اما دو بخش فوق یعنی رسانا و عایق بدون شک در تمامی کابل ها وجود دارند. البته تنها بخش حفاظت الکتریکی نیست که در برخی از کابل ها وجود دارد، بلکه زره یا حفاظت مکانیکی نیز در برخی از کابل ها وجود دارد و در تمامی آن ها به عنوان یک پایه ثابت وجود ندارد.
از برخی از کابل ها استفاده می شود تا از آن ها بتوان در میدان ها و امواج الکترومغناطیسی استفاده نمود، حال برای آن که از این کابل ها در این امواج محافظت شود، از حفاظت الکتریکی استفاده می کنند. این بخش نیز دارای انواع متفاوت و مختلفی است، از جمله این موارد می توان به اسکرین نوار مسی یا آلومینیومی، شیلد مسی و شیلد بافتهشدهی مسی (آلومینیومی) اشاره نمود.
بخش دومی که در انواع کابل ها شاهد آن هستیم، بخش زره و یا حفاظت مکانیکی است! در واقع این بخش وظیفه محافظت از سیم ها را در برابر ضربه، اجسام سنگین، بریدگی و حیوانات جونده و…. بر عهده دارد. این دسته از کابل ها که دارای زره هستند را کابل های مسلح و سایر کابل ها را، کابل های غیر مسلح می گویند.
زره ها که به عنوان محافظ نیز از ان ها یاد می شود دارای انواع متفاوت و مختلفی هستند که از متداول ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
زره SWA : این زره یکی از انواع زره ها می باشد که از یک لایه فولاد گالوانیزه با انواع قطر های متفاوت و مختلف تشکیل شده است. این مدل می تواند بیش از 90 درصد از کابل در برابر ضربه، اجسام سنگین، بریدگی و حیوانات جونده و…. محافظت کند.
زره GSWB : از دیگر زره های موجود در بازار می توان به زره GSWB اشاره نمود، در این مدل از سیم گالوانیزه بافته شده استفاده شده است که این ویژگی می تواند کابل ها را در برابر ضربه، اجسام سنگین، بریدگی و حیوانات جونده و…. به میزان 80 درصد محافظت کند.
زره GSTA : یکی از بهترین و پرقدرتمند ترین زره های موجود در بازار، زره GSTA است! توسط این زره می توان به میزان 100 درصد از کابل محافظت نمود و در این صورت نباید نگرانی ای در خصوص ضربه، اجسام سنگین، بریدگی و حیوانات جونده و…. داشت.
امروزه استفاده از کابل ها به حد بسیار بالای خود رسیده است و تا به امروز انواع متفاوت و مختلفی از کابل ها در بازار موجود هستند که در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند اما کابل ها بر اساس معیار های متفاوت و مختلفی تقسیم بندی می شوند و در دسته های معینی قرار می گیرند. ساختمان کابل تنها یکی از این پارامترهاست.
این که شما بدانید کدام کابل در کدام دسته قرار می گیرد، به شما کمک می کند تا بتوانید در کمترین زمان ممکن کابل مصرفی خودتان را تهیه و خریداری کنید. مهم ترین دسته بندی هایی که در کابل ها وجود دارد، به شرح زیر است: (معمولا کابل ها بر اساس سطح ولتاژ کاریی تقسیم بندی می شوند.)
کابل فشار ضعیف: در کابل فشار ضعیف که به آن LV نیز گفته می شود از آن برای انتقال الکتریسیته با ولتاژ بسیار پایینی در حدود 1000 ولت استفاده می شود. از این نوع از کابل ها از کابلکشی برق منازل و ساختمانهای معمولی استفاده می شود.
کابل فشار متوسط: کابل های فشار متوسط که به آن ها MV نیز گفته می شود در واقع برای انتقال برق در فواصل بسیار کوتاه درون شهری مورد استفاده قرار می گیرند. ولتاژ کاری آن ها نیز از 1000 وات الی 33000 وات است.
کابل فشار قوی: این نوع از کابل ها که بسیار متداول و مرسوم هستند به کابل های HV نیز معروف می باشند! که ولتاژ کاری آن ها از 33 الی 230 کیلو وات می باشد. کابل های فشار قوی برای انتقال نیرو با حجم بسیار بالا در فواصل طولانی مورد استفاده قرار می گیرند.
کابل های فوق فشار قوی: به این نوع از کابل ها EHV گفته می شود که ولتاژ کاری آن ها بالاتر از 230 کیلو ولت می باشد.
ما در این مقاله به صورت تخصصی به معرفی و بررسی ساختمان کابل و انواع آن پرداختیم و توانستیم معرفی کامل و دقیقی از ساختار یک کابل و انواع آن داشته باشیم. در صورت وجود هرگونه سوال و یا پیشنهاد در بخش نظرات همین پست برای ما بنویسید.